La Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència estudia la situació d’aquest dret a Catalunya

Garantir que totes les persones puguin exercir el dret fonamental a la llibertat religiosa i de pensament. Aquest és l’objectiu de la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència de Catalunya, impulsada pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, desenvolupada des de principis d’any per l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura de la Universitat Ramon Llull i presentada oficialment aquest dimecres.

Per a la directora general d’afers religiosos, Yvonne Griley, “la creació d’aquesta Càtedra respon a la voluntat i l’objectiu de Govern de garantir que totes les persones que viuen a Catalunya puguin exercir el dret humà a la llibertat religiosa”. En aquest sentit, ha afirmat que la Càtedra “pot aportar coneixement científic elaborat per investigadors independents sobre la situació i condicions de l’exercici d’aquest dret en el marc legal vigent a Catalunya i poder dissenyar noves polítiques, així com enriquir les que ja existeixen per avançar més eficaçment en la seva protecció. Amb els esmentats objectius, l’equip d’investigadors de la Càtedra està elaborant un informe exhaustiu sobre la situació i condicions de l’exercici de la llibertat religiosa i de consciència a Catalunya i les bones pràctiques existents en la promoció d’aquest dret fonamental.

Miriam Diez Bosch, directora de la Càtedra, ha assegurat, en aquest sentit, que “cal una societat on es pugui exercir el dret a creure i a no creure i és la nostra responsabilitat recollir informació que ho possibiliti”. Segons la també directora de l’Observatori Blanquerna, “fins ara no s’havia sistematitzat mai un recull de casos i no teníem dades per saber quins són els motius de discriminació, quines són les confessions més afectades ni quines zones del territori es troben en condicions més vulnerables”.

Aquesta recerca, que es publicarà durant la primavera del 2022, compta amb la participació de totes les confessions presents al país, d’experts de diverses disciplines i de mitjans de comunicació. La influència de les restriccions per la COVID-19 en la llibertat religiosa i l’anàlisi de la situació amb perspectiva de gènere centren també la dinàmica d’una investigació que, segons Griley, s’està duent a terme “amb la màxima excel·lència”.

De fet, tal com ha subratllat Josep Maria Carbonell, degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, “des de l’Observatori impulsem activitats que vinculen l’aspecte religiós a la cohesió social i a la llibertat d’expressió en societats cada cop més complexes, amb la mirada posada, alhora, a Catalunya i al món”.

I Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència

Catalunya i el món són els espais on vol tenir presència la Càtedra. Per tot plegat, l’esmentada recerca culminarà amb la celebració del I Congrés Internacional sobre Llibertat Religiosa i de Consciència, organitzat conjuntament per la Càtedra i la DGAR, un fòrum en què no només es presentaran els resultats de l’esmentat informe i es compartiran les bones pràctiques detectades, també serà l’àgora de trobada amb experts de les institucions internacionals més rellevants en aquest àmbit, com l’OSCE-ODHIR, la Network for Dialogue, l’European Academy of Religion o el Cities Faith and Community Forum. La trobada tindrà lloc els dies 2 i 3 de juny del 2022 a Barcelona.

Tal com ha destacat la directora general d’afers religiosos Yvonne Griley, en la cloenda de l’acte, “només des de l’observança i l’avaluació independents i amb rigor científic podrem implementar accions positives d’interrelació i de prevenció contra els discursos no inclusius”.

Related posts

Leave a Comment