Formació en fact-checking sobre el fet religiós per a periodistes

Una quinzena de participants, majoritàriament periodistes de l’àmbit del fet religiós, han assistit a la formació de verificació de dades organitzada per la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència i duta a terme per Alba Tobella, co-directora de la plataforma Verificat

La desinformació i les fake news contribueixen a estigmatitzar i generar estereotips envers els col·lectius, entre els quals els religiosos. El discurs d’odi s’alimenta de mentides i rumors, fent que la verificació de dades sigui necessària. Segons la periodista Alba Tobella, “és important que quan parlem de desinformació en un context de discurs d’odi, periodistes i ciutadania siguem conscients que les paraules poden tenir uns efectes reals sobre unes minories que poden acabar molt perjudicades”. En aquest sentit, un dels participants va destacar haver après la importància de tenir cura de no construir enemics i adversaris amb la informació. 

Amb les noves tecnologies, la informació ja no només arriba per mitjans de comunicació professionals. Segons l’experta de Verificat, el principal canal per on es comparteix la desinformació és el Whatsapp. Com a exemple de cas de desinformació en el fet religiós, la co-directora de la plataforma va mostrar un àudio que va començar a circular per Whatsapp el 2018. En la gravació de veu, una suposada professora de Reus assegura que la seva escola haurà de començar a impartir “religió àrab” en horari escolar degut a un acord entre el Rei d’Espanya i el Rei del Marroc. La tasca dels periodistes, en aquest context, és la d’identificar l’origen de la informació, preguntar directament a la font, consultar bases de dades oficials, i buscar fonts alternatives però fiables, per verificar la informació. 

Dins de l’Informe Bianual de Llibertat Religiosa i de Consciència a Catalunya, l’equip de la Càtedra analitza el rol dels mitjans de comunicació i els continguts que s’emeten sobre el fet religiós en relació al dret a la llibertat religiosa. Els resultats de l’Informe es presentaran el mes de juny en el marc del I Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència. 

Related posts

Leave a Comment